2024. Március 29. péntek
Korábbi vizsgálatok szerint ártalmas lehet, ha nem jutunk elég folsavhoz, új adatok szerint azonban a túlságosan sok folsav sem tesz jót. A figyelmeztető eredményeket a Journal of he National Cancer Institute szakfolyóiratban közölték.

A felfedezésekor vitaminnak gondolt, ezért B9 vitaminként is számon tartott, a főként zöld levelekben megtalálható folsav fontos szerepet játszik a sejtosztódásban. Ha nem jut belőle elég a szervezetbe, vérszegénység alakul ki, a terhesség alatt pedig hiányában bizonyos fejlődési rendellenességek gyakrabban fordulnak elő.

folsav, prosztatarák

Sok országban folsavval egészítik ki a lisztet, hogy a kenyérrel mindenki elégséges mennyiséget fogyasszon, és azóta a gerincfejlődési rendellenességgel születő gyerekek száma jelentősen csökkent. Arra is voltak adatok, hogy a folsav csökkentheti a szívinfarktus kifejlődésének kockázatát, ezért ilyen célból is javasolták a készítmény rendszeres szedését.

Néhány éve azonban elgondolkoztató eredmények jelentek meg. Norvég kutatók infarktus után betegeiknek nagy adagban B-vitaminokat és folsavat adtak, és hatásuk mind a szívinfarktus, mind az agyi katasztrófák szempontjából kedvezőtlennek bizonyult. Ennek megfelelően a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, kezelésére a folsavat már nem ajánlják.

Most 643 felnőtt férfi megfigyelésének adatai kerültek nyilvánosságra. A vizsgálat egy évtizeden át tartott és az derült ki, hogy abban a csoportban, amely folsavat szedett, háromszor olyan gyakran következett be prosztatarák, mint azok között, akik ilyen kezelést nem kaptak.

Ezek az eredmények a rákkutatók között is azonnali vitát indítottak el. Volt korábbi tanulmány, melyben prosztatarákban szenvedők állapota szempontjából a folsav adása kedvezőnek tűnt, majd volt olyan, mely nem jelzett semmiféle javulást.

„Az a biztonságos, ha a rákbetegség megelőzését nem gondoljuk olyan egyszerűnek, hogy nagy adagban mindenféle táplálékkiegészítő szedését javasoljuk középkorú vagy idős embereknek” – figyelmezteti az olvasókat az új tanulmányhoz írott szerkesztőségi közlemény.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés