Ezekre figyelj, ha futócipőt választasz - Az ízületeid bánhatják, ha rosszul döntesz

Ezek az apróságok sok kellemetlenségtől óvhatnak meg.

GettyImages-1437937016
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Rengeteg buktatója lehet a megfelelő futócipő kiválasztásának, ugyanis a lábbeli körül olyan marketing, hírverés és terminológia alakult ki, ami még a legtapasztaltabb futókat is megzavarhatja.

Ezért a szakértők röviden azt szokták ajánlani, válassz olyan cipőt, amiben jól érzed magad. Azonban van néhány kulcsfontosságú funkció, amikre érdemes odafigyelni, ha jó döntést szeretnél hozni. 

Ezekre figyelj, ha futócipőt választasz

Nincs pontos képlet, amely elvezet a tökéletes cipőhöz, ehelyett a cél az, hogy a sok cipő közül találj egy pár cipőt, ami segít elérni a futási céljaidat, számtalan kilométeren keresztül boldoggá tesz, miközben megóv a sérülésektől. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány egyszerű tippet ahhoz, hogyan navigálj ezen az aknamezőn.

GettyImages-1362388408
Fotó: Tunvarat Pruksachat / Getty Images Hungary

Mihez szeretnéd használni?

Ahhoz, hogy megtudd, hogyan választhatod ki a megfelelő futócipőt, az első dolgod, hogy tisztázd, mit vársz tőle. Lehet, hogy elsőre magától értetődőnek hangzik, de ha időt szánsz a konkrét futási szükségleteid és céljaid átgondolására, könnyebbé válik a kiválasztás is. Ugyanis nem mindegy, hogy rövid, gyors sprintekhez vagy hosszabb, egyenletes tempójú futáshoz használod. De az is számít, hogy heti egyszer, futópadhoz húzod fel, vagy minden reggel, az utcán fogsz futni vele, munkába menet. 

Ezek olyan tényezők, amiket mindenképp figyelembe kell venni, mivel a legtöbb cipő csak bizonyos futásokhoz alkalmas. A magas, párnázott cipők kiválóan alkalmasak az ütések elnyelésére és a különböző sérülésekből való felépüléshez. De az extra párnák nehezek, és lelassítanak, így nem alkalmasak a gyors sprintekhez. 

Milyen terepen fogod használni?

A futócipők két nagy kategóriába sorolhatók: nyomvonalas és országúti. A két típus között számos alapvető különbség van, de általánosságban elmondható, hogy a nyomvonalas futócipők talpán nagyobb a tapadás és a futófelület, míg az országúti cipők talpa laposabb és rugalmasabb. Kiválasztásuk a futóterepnek megfelelően történik. Ezzel minimalizálhatod a sérüléseket és optimalizálhatod a futóteljesítményed. 

GettyImages-1147889633
Fotó: swissmediavision / Getty Images Hungary

A kemény és egyenletes útfelületen való futás jobban megterheli a térdeinket, bokáinkat és más, nagyobb súlyt viselő ízületeinket, mint a puhább felületek. Emiatt az országúti futócipők általában ütéscsillapító és támasztófunkciókkal rendelkeznek, hogy megvédjenek a sérülésektől. A terepfutó cipőket viszont úgy tervezték, hogy megfeleljenek a kiszámíthatatlan terepviszonyoknak, és a tapadást, a rugalmasságot és a párnázottságot helyezik előtérbe. Gyakran erősebb, tartósabb felsőrésszel is rendelkeznek, hogy megvédjék a lábadat a szikláktól és keményebb növényektől. 

Milyen tapasztalataid vannak? 

Ha visszatekintesz a korábbi futócipőid teljesítményére, jó viszonyítási alapot jelent ahhoz, hogy mit érdemes keresned a következő párban, és mit érdemes elkerülnöd. Tökéletesen illett rád egy pár New Balance vagy Adidas cipő? Nagyszerű! Elkezdhetsz hasonló modellek után kutatni. A magas, párnázott cipők sípcsontfájdalmat okoztak neked? Akkor már tudod, milyet nem szabad venned. 

Milyen korábbi sérüléseid vannak?

Léteznek minimalista, semleges, stabil és mozgásszabályozó futócipők. A különböző csoportok más-más stabilitási technológiát és járáskorrekciós funkciót kínálnak. Hajlamos vagy a talpgyulladásra vagy más futósérülésekre? Ha felteszed magadnak ezeket a kérdéseket, valószínűleg könnyen meghatározhatod, milyen típusú és mértékű stabilitásra van szükséged a futócipődben. 

GettyImages-951525306
Fotó: Westend61 / Getty Images Hungary

Ha mindezt alaposan megvizsgáltad, és tisztában vagy a szükségleteiddel, akkor nincs más dolgod, mint felkeresni egy olyan üzletet, amely több márkából kínál cipőket, és a személyzete megfelelően képzett ahhoz, hogy további tanácsokkal tudjon szolgálni számodra. 

Olvass tovább! Így égethet el több kalóriát a futás

A futás az egész testet átmozgató szabadtéri sport, ami a kalóriaégetés mellett az izmokat is építi - bizonyos taktikákkal még hatékonyabb lehet. 

Így égethet el több kalóriát a futás: 5 dolog, ami nagyon sokat számít benne

Több kalóriát égethet el a test futás közben, hogyha erre a néhány dologra odafigyelsz.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary) 

Ezt is szeretjük