5 módszer edzőtermi szorongás ellen - Nem is gondolnád, mennyit segít a kényelmes viselet

Az egészséges életmód fontos része a mozgás, ne hagyd, hogy bármi is megakadályozzon benne.

Edzőtermi szorongás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokaknak rándul görcsbe a gyomra az edzőterem gondolatától. Egyeseket az introvertáltság tart vissza a közösségi sporttól, mások szorongás miatt érzik kellemetlenül magukat. Néhány hétköznapi módszer azonban nagyon sokat segíthet abban, hogy el tudd engedni magad. Ezek közül mutatunk most ötöt.  

Öt módszer edzőtermi szorongás ellen

Ha neked is nagyon nehéz elhatározni magad, hogy elindulj az edzőterembe, és érkezés után is csak azon jár az agyad, mindent jól csinálsz-e, ne aggódj, nem vagy egyedül. Az edzőtermi szorongás egy létező probléma, és nem is gondolnád, mennyi embert érint: a sportolni vágyók csaknem 50 százaléka átélte már. A tünetei közé tartozik a felgyorsult szívverés, a megfeszült izmok, a fokozott félelemérzet, a szorító mellkas és a légszomj.

GettyImages-1339927576
Fotó: Oleg Breslavtsev / Getty Images Hungary

De van egy jó hírünk, ugyanis néhány apró trükk segíthet legyőzni a félelmeidet, hogy önfeledten sportolj. Hisz az egészséges életmódnak nemcsak a változatos és egészséges étkezés, hanem a rendszeres testmozgás is a része. 

Kényelmes edzőruha

Az első és legfontosabb, ha edzőterembe készülsz, hogy olyan ruhát válassz, ami kényelmes, és biztosítja a végtagjaid számára a szabad mozgást. Ez lehet egy otthoni, elnyűtt póló egy egyszerű leggingsszel, vagy ha csinosan öltöznél is, rengeteg lehetőséged van megtalálni a saját stílusodnak megfelelő edzőruhákat. És nem, nem muszáj lemosnod a sminket: ha sminkben érzed jól magad, akkor járj sminkben edzeni. Ha pedig félnél, hogy elmosódik, használj vízálló termékeket. 

Tájékozódj az interneten

Rengeteg olyan videót találsz az interneten, ahol szó szerint körbevezetnek egy edzőteremben. Ezekben az anyagokban részletesen bemutatják a kondigépek használatát, így elkerülheted, hogy hosszú perceket tölts azzal, hogy kitaláld, mire is valók, és hogyan kell bekapcsolni őket. De a gyakorlatok helyes elvégzéséről is rengeteg információt találsz, így azon sem kell aggódnod, hogy valamit elrontasz. Amennyiben szeretnél bővebben olvasni az edzőtermi gépek helyes használatáról, ide kattintva megteheted.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kerüld el a csúcsidőszakot

Az edzőteremben a csúcsidőszak közvetlenül a munka előtti (reggel 6 és 8 óra közötti), valamint a munka utáni (délután 5 és 8 óra közötti) időintervallum. Ha frusztrálttá tesz a tömeg, nem szereted, ha sokan vesznek körül, vagy csak szívesebben edzenél kevesebb ember társaságában, érdemes ezeket az időpontokat elkerülni. Egy budapesti, belvárosi edzőteremben viszont több fókuszált időpontra számíthatsz, ezért érdemes beszélned a recepcióssal, aki tudja, melyek a kevésbé látogatott időszakok. 

GettyImages-1162929426
Fotó: Catherine Delahaye / Getty Images Hungary

Készíts edzésprogramot

Sokan ott hibázzák el, hogy nem készítenek tervet az edzéseikhez, és bolyonganak a gépek között a teremben, nem tudják, mivel eddzenek, és csak összezavarodnak. Ahhoz, hogy az ezzel járó szorongást elkerüld, jó módszer, hogy YouTube-videók alapján előre összeállítasz magadnak egy edzésprogramot. Természetesen nem kell szentírásként tekinteni a tervedre, mivel könnyen lehet, hogy épp foglalt a gép, amivel edzenél. Ebben az esetben ugorj egyet, és térj vissza rá, amikor már szabad. 

Válaszd a sarkokat

Az edzőtermek sarkaiban nyugodtan megbújhatsz, és viheted magaddal a felszerelésedet is. Szedj össze néhány hasznos dolgot, kettlebellt, súlyzókat és szőnyeget, és zárd ki a külvilágot. Még az is lehet, hogy találkozol néhány hozzád hasonló emberrel, akik jobb szeretnének észrevétlenek maradni, az újoncok ugyanis sokszor választják azokat a pontokat, ahol elrejtőzhetnek. 

Viszont ha már mindent kipróbáltál, és még mindig nem érzed jól magad az edzőteremben, akkor keress olyan mozgásformát, amit igazán élvezel. Ilyen lehet az otthoni edzés vagy a szabadban futás és kocogás, de az is lehet, hogy a kerékpározásban vagy az úszásban találod meg önmagad. Mindegy, mire esik a választásod, a lényeg, hogy sportolj valamit!

Olvass tovább! Tónusossá teszi a combokat, és megemeli a feneket ez az edzés: csak 16 perc, de nagyon hatékony

Sokak számára az egyik "legkényesebb" testrész a fenék, amit szorosan követnek a combok. Szerencsére nem lehetetlen formába hozni az alsó végtagokat és a feneket, akár egy 16 perces, otthon is elvégezhető gyakorlatsorral, ami kifejezetten a lábakra és a farizmokra fókuszál.

Tónusossá teszi a combokat, és megemeli a feneket ez az edzés: csak 16 perc, de nagyon hatékony

Nézegess képeket!

Elolvasom

(A képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük