Nem álmosodsz el evés után és jobban megy a munka is: 5 hasznos tipp, ami feltölt energiával

Ha te is gyakran belassulsz egy nagyobb étkezés után, próbáld ki a következő néhány módszert, amivel garantáltan felpörgetheted magad.

Tippek ebéd utáni álmosság ellen
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az evés utáni álmosság, hivatalos nevén a posztprandiális somnolencia hátterében sok minden állhat.

Ha gyakran előfordul, és krónikus fáradtsággal is párosul, érdemes orvoshoz fordulnod, hogy kizárd az egészségügyi okokat. Hiszen néha a jelenség a cukorbetegség, a gluténérzékenység és alvási rendellenesség jele is lehet. De ha nincs is semmilyen komolyabb ok a háttérben, a délutáni álmosságot mindenképp jobb elkerülni. Ha bővebben is olvasnál a krónikus fáradtságról, kattints ide.

5 tipp az ebéd utáni álmosság ellen

Mindenki ismeri az érzést egy nagyobb ebéd vagy az ünnepi lakomák után, mikor annyira sokat ettél, hogy gondolkodni sem tudsz, és csak aludni szeretnél. Míg az ebéd utáni sziesztának sok országban hagyománya van, addig sajnos hazánkban még nyáron sem vezették be. Így ha nem akarsz a munkahelyeden egy órát kajakómás állapotban tölteni, érdemes megfogadni a következő néhány tippet. 

GettyImages-1406728342
Fotó: Tara Moore / Getty Images Hungary

Kerüld a szénhidrátban és cukorban gazdag ételeket

A szénhidrátban gazdag ételek, mint a fehér kenyér, a tésztafélék vagy a fehér rizs gyorsan megemelik a vércukorszintet, ami aztán hirtelen lecsökken. Ez okozza a fellépő álmosságérzetet. Érdemes ezek helyett teljes kiőrlésű ételeket, zöldségeket, valamint egyéb gabonaféléket, zabot, árpát, quinoát fogyasztani ebédre. 

Ahogy a vörös húsokat is javasolt inkább csirkére, pulykára vagy halra cserélned. A hüvelyesek és a diófélék szintén segítenek a vércukorszint szabályozásában, fogyaszd őket rendszeresen. A cukros üdítőket viszont kerüld, ahogy az édességet, süteményeket is. 

Ne hagyd ki a reggelit

Ahhoz, hogy ne farkaséhesen ülj le ebédelni, fontos, hogy mindennap reggelizz, amivel a nap indításához szükséges energiát is megszerezheted. A nap folyamán próbálj többször kevesebb adagot fogyasztani, és egyél lassan, megfontoltan. Ebéd közben pedig ne dolgozz, mert ilyenkor nem veszed észre, ha jóllaktál, és többet ehetsz, mint kellene. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Aludj eleget

Talán túl nyilvánvalóan hangzik, de a nem elegendő éjszakai alvás is hozzájárulhat az ebéd utáni álmossághoz. Mivel ilyenkor egész nap fáradt leszel, evés után is még erősebben léphet fel ez a tünet. Próbálj legalább 7-8 órát aludni hűvös és csendes helyen, hogy valóban kipihend magad. 

Ne vidd túlzásba a koffeint

A mértékletes koffeinfogyasztás segít energiát adni, de ha túlzásba viszed, az ellenkező hatást érheted el vele. Egyénenként változó, ki mennyi kávét bír még el, valakinek már egy csésze is megárt, valaki pedig a negyediket sem érzi meg. De ennél többet senkinek nem ajánlatos inni. Ahogy a késő délutáni kávézás is kerülendő, mert rossz hatással lehet az éjszakai alvásra. 

kávé álmosodás cikk 2
Fotó: AntonioGuillem / Getty Images Hungary

Menj ebéd utáni sétára

Ha megteheted, ebéd után szabadulj ki az irodából, és menj ki a friss levegőre. Tegyél egy rövid sétát, vagy akár tornázz egy kicsit, a testmozgás révén ugyanis oxigénnel látod el az agyad. Ráadásul kint egy kis napfényhez is jutsz, a természetes fény pedig szintén segít leküzdeni az álmosságot. 

Olvass tovább - 5 jel, hogy túl sok koffeint fogyasztasz: a délutáni fáradtság is felhívhatja rá a figyelmet

Bár egyénenként eltérő, hogy kinek mennyi koffein a sok, a következő jelekre érdemes figyelni.

5 jel, hogy túl sok koffeint fogyasztasz: a délutáni fáradtság is felhívhatja rá a figyelmet

Bár egyénenként eltérő, hogy kinek mennyi koffein a sok, a következő jelekre érdemes figyelni.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük