Így gyorsítsd nagyon egyszerűen anyagcseréd étkezéssel: tetszeni fog a módszer

Tévhit lehet a többszöri evés jótékony hatása a testsúlyra.

Anyagcsere-gyorsítás étkezéssel
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha fogyókúráztál valaha, biztosan hallottad már, hogy egyél többször, kisebb adagokban, mert ez gyorsítja az anyagcserét és szabályozza a vércukorszintet. Viszont azt kevesen tudják, hogy azok a bizonyítékok, amelyek ezt az állítást alátámasztják, eléggé vegyesek. Ezért a Medical News Today úgy döntött, utánajár annak, valóban egészségesebb-e így étkezni, mint kevesebbszer többet enni. Tarts velünk, hogy megtudd, mi az igazság!

Így gyorsíthatod az anyagcseréd étkezéssel

A modern kultúrában az a széles körben elfogadott, hogy az embereknek a napi étrendjüket három főétkezésre - reggelire, ebédre és vacsorára - kell felosztaniuk. Az elmúlt években azonban egyre több szakember változtatta meg az álláspontját az étkezések gyakoriságával kapcsolatban. Egyes dietetikusok azt állítják, a minél gyakoribb evés segít megelőzni a krónikus betegségeket és fenntartani az egészséges testsúlyt. 

GettyImages-1214601396
Fotó: Dougal Waters / Getty Images Hungary

Ám az erről szóló tanulmányok igencsak vegyesen nyilatkoznak: egyes tudományos munkák még mindig a három fő étkezés mellett teszik le a voksukat, mások vizsgálatokkal bizonyították a többszöri étkezés jótékony hatásait. Lássuk, milyen eredmények születtek ebben a témában!

Tanulmányok a gyakori evésről

Egy 2019-ben végzett keresztmetszeti kutatásban összehasonlították a napi négynél többször étkezők és a napi háromnál kevesebbszer evők koleszterinszintjét. A tanulmányból kiderült, hogy a négynél többször étkezők esetében jelentősen csökkent a szívbetegségek kialakulásának kockázata. Az AHA Journals tudományos folyóiratban megjelent áttekintés szerint pedig a cukorbetegség és az érrendszeri betegségek hajlamosságát is javítja, ha sokszor falatozunk kisebb mennyiséget.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az anyagcsere felpörgetését viszont kevéssé erősítik meg a kutatások, és akadnak olyan megfigyelések, amelyek szerint a többször étkezők több kalóriát juttatnak be a szervezetükbe, mint a ritkábban, tartalmasabb fogásokat fogyasztók, és még az éhségre is  hajlamosabbak lehetnek .

Tanulmányok a ritkább evésről

Az Egyesült Államokban 50 ezer felnőtt egészségügyi adatait vizsgálták meg abból a szempontból, milyen összefüggés van a testtömegindexük (BMI) és az étkezéseik gyakorisága között. A kutatók azt találták, hogy azoknak az emberek, akik napi egyszer vagy maximum kétszer ettek, alacsonyabb volt BMI-jük, mint azoknak, akik több mint négyszer étkeztek, kisebb adagokban. De összefüggést találtak az éjszakai böjt hosszúsága és az egészséges testsúly között is. Mint kiderült, a hosszabb éjszaki böjt jó hatással van az éhséghormonra (ghrelin), a cirkadián ritmusra és a testsúlyra is. 

GettyImages-85074748
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

A ritkább, ám nagyobb adagok fogyasztása leginkább azoknak ajánlható, akiknek meggyűlik a baja a porciók csökkentésével, kevésbé képesek a tudatos táplálkozásra, illetve túl elfoglaltak ahhoz, hogy előre megtervezzék és elkészítsék, összeállítsák az aznapi, másnapi ételeiket. Amennyiben a fogások kellőképpen átgondoltak, nem nélkülözik a főbb tápanyagokat, akár a diétázóknak is a segítségére lehet a három főétkezésen alapuló étkezési minta.

Ugyanakkor a vizsgálatok eredményeiből leszűrhető, hogy nem létezik optimális étkezési gyakoriság, melynek ebben a cikkünkben is utána olvashatsz bővebben. Összességében kijelenthető, hogy egyéni mérlegelés szükséges a táplálkozások sűrűségének beállításához. Amennyiben valamilyen állandó egészségügyi problémával küzdesz, kérd dietetikus szakember segítségét a személyre szabott étrended kialakításához.

Világszintű probléma

Az elhízás világszerte növekvő tendenciát mutat, a statisztikák szerint 1980 óta több mint hetven országban nőtt duplájára a túlsúlyos emberek száma. Egy 2015-ös felmérés 107 millió elhízott gyermeket és 603 millió túlsúlyos felnőttet jegyzett. A világ lakosságának pedig 75 százaléka él olyan országban, ahol a túlsúly okozta betegségek több embert öltek meg, mint az alultápláltság. 

Olvass tovább! Napi 5 ezer kalóriát tömött magába, és alig bírt megmozdulni - Így étkezett a 40 kilós fogyáshoz a 28 éves lány

A most 28 éves lány tinédzserként előszeretettel fogyasztotta a gyorséttermek ételeit magányosan, a szobájába zárkózva. Mára azonban több mint 40 kilótól sikerült megszabadulnia, és saját edzéseket tart. Ebből a cikkből kiderül, hogyan hozta bomba formába magát.

Napi 5 ezer kalóriát tömött magába, és alig bírt megmozdulni - Így étkezett a 40 kilós fogyáshoz a 28 éves lány

Kylee a pandémia alatt a garázsban alakított ki edzőtermet, hogy tudjon sportolni.

Elolvasom

(A képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük