5 természetes agyserkentő módszer, amitől villámgyors lesz az elme: meglepő, hogy mennyit számítanak

Ezek a módszerek támogatják az agy egészségét, és serkentik a működését.

Legjobb agyserkentők
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Noha az idő múlását megállítani nem lehet, bárki eszközölhet olyan pozitív minőségi változtatásokat az életében, amikkel javíthatja és óvhatja a testi és szellemi egészségét. Megannyi dolgot tehetsz annak érdekében, hogy sokáig borotvaéles maradjon az elméd - próbáld ki a cikkben részletezett agyserkentő módszereket!

Legjobb agyserkentő módszerek

A "mély hallgatás" technikája

Ennek a módszernek a célja a stressz csökkentése az elme elcsendesítésével, így biztosítva teret a gondolatoknak. Lélegezz mélyeket, ne beszélj kapkodva a kommunikációs helyzetekben. Időnként tarts szünetet, és figyelj oda arra, hogy milyen érzéseket keltenek benned az elhangzottak.

GettyImages-1397112379
Fotó: Ems-Forster-Productions / Getty Images Hungary

Ha nem direkt kommunikációról van szó, akár még le is jegyzetelheted, hogy mit érzel. A stressz gátolja a tiszta beszédet és az információk megértését, de ha hagyod hogy az agyad "lenyugodjon", attól sokkal hatékonyabban fog működni. 

Aludj eleget

Nemzetközi ajánlások szerint a felnőtteknek 7-9 óra alvásra van szükségük az egészséges agyműködés fenntartásához. A túl kevés rontja az agy aktivitását, gátolja a neuronok közötti kommunikációt, ami nehezíti a tanulást, az emlékezést és a koncentrálást is. A túl sok alvás ugyancsak káros, hiszen az kábulttá tehet, és ködösítheti a gondolatokat. 

Érdemes az éjszakai pihenőidő minőségén is javítani, a hálószoba legyen teljesen sötét, és lehetőleg nagyjából 18 fok körüli legyen a szobahőmérséklet, mert ez a legideálisabb az alváshoz - ez utóbbiról bővebben korábbi cikkünkben is olvashatsz. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mozogj rendszeresen

Kutatások szerint a testmozgás fokozza a kognitív funkciókat, mert növeli egy olyan fehérje szintjét az agyban, ami javítja a tanulást, a memóriát és a gondolkodást azáltal, hogy serkenti az új idegsejtek növekedését, és védi a már meglévő sejteket. Ehhez nem kell feltétlenül izzasztó HIIT-edzést beiktatni a mindennapokba, elegendő sétálni a szabadban, jó esetben a természetben, mely bizonyítottan jót tesz az elmének, de akár naponta 10-20 percet jógázhatsz is, mely a koordinációt és az egyensúlyt is fejleszti. 

Dolgoztasd meg az agyadat

Az úgynevezett kognitív tréninggyakorlatok is serkentik az agy működését, növelik az intellektuális kapacitást. Ez lehet sakkozás, egy új nyelv megtanulása, társasjátékozás, gyakorlatilag bármilyen olyan tevékenység, ami elgondolkodtat, kihívás elé állítja az elmédet. 

GettyImages-85636088
Fotó: Jupiterimages / Getty Images Hungary

Antioxidánsokkal turbózd fel az agyadat

Tápláld az agyad antioxidánsokkal, amik javítják a memóriát, könnyítik a tanulást. Az antioxidánsban gazdag gyümölcsök közé tartoznak például a bogyók, mint az áfonya, zöldségek közül pedig a sárgarépa, a spenót vagy a vörös szőlő. Akár agyserkentő italokat is készíthetsz, mint a zöld tea vagy a kávé, de ilyen jellegű itókákból korábban megjelent cikkünkben csemegézhetsz. 

Olvass tovább: ez a 8 legjobb agyserkentő gyógynövény

Nem kell energiaitalhoz nyúlni, ha lankad a figyelem, ezek a gyógynövények felpörgethetik az agyad.

A 8 legjobb agyserkentő gyógynövény: segítenek a koncentrációban, javítják a memóriát

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük