Mindennap eszed, pedig növeli a demencia kockázatát: te mennyire vagy érintett?

Egy friss tanulmány eredményei alátámasztják, milyen sokféle módon lehet veszélyes az elhízás.

Cukorfogyasztás, demencia és elhízás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A világ lakosságának körülbelül a 15 százaléka szenved olyan neurodegeneratív betegségekben, mint a demencia, Parkinson-kór és Alzheimer-kór. Bár a tudósok még mindig nem tudják, pontosan mi idézi elő a problémát, abban biztosak, hogy néhány tényező növeli a kialakulásuk kockázatát. 

Mindennap eszed, pedig növeli a demencia kockázatát

Az elhízás és a túlzott cukorfogyasztás nemcsak a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia, hanem a neurodegeneratív betegségek kockázatát is növeli, derült ki a Fred Hutch Rákközpont legfrissebb kutatásábólDr. Akhila Rajan, a tanulmány egyik vezetője kiemelte, a vizsgálat alátámasztja, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek negatív hatással vannak a kognitív funkciókra. Ha kíváncsi vagy, pontosan mi számít ultrafeldolgozott élelmiszernek, kattints ide.

GettyImages-500269495
Fotó: Tara Moore / Getty Images Hungary

A szakemberek három héten keresztül figyeltek meg gyümölcslegyeket abból a szempontból, hogyan hat a magas cukortartalmú étrend a gliasejtjeikre, vagyis az agysejtek egy olyan típusára, amely támogatást és védelmet nyújt a neuronoknak. Az idegsejtek környezetének megóvása ugyanis rendkívül fontos szerepet játszik az idegrendszer egészséges működésében. Mint kiderült, a helytelen táplálkozás negatívan befolyásolta a gliák működését, így azok nem voltak képesek eltávolítani a neurális szennyeződéseket, ami úgynevezett gliás inzulinrezisztenciához vezetett. A demenciáról bővebben ide kattintva olvashatsz.

Azt remélik, ösztönzőleg hat

Bár a kutatók szerint még sok-sok évnyi munkára van szükség ahhoz, hogy biztosak legyenek abban, hogy az eredmények az emberekre is érvényesek, a mostani vizsgálatnak köszönhetően kiderült, hogy a megfelelő inzulinérzékenység fenntartása hozzájárul a demenciás betegek idegrendszerének egészséges működéséhez. Dr. Akhila elmondta, azért választották a gyümölcslegyeket a kísérlet elvégzéséhez, mert az ő génjeik mutatják az egyik legnagyobb hasonlóságot az emberi génekkel. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az üzenet egyértelmű: az elhízás sokféle módon lehet veszélyes, húzta alá dr. Raphael Wald neuropszichológus. A doktor azt reméli, a tanulmány segít ösztönözni a betegeket és az orvosokat az egészséges táplálkozásra és a megfelelő mennyiségű testmozgásra. Az érintettek talán könnyebben összpontosítanak majd az életmódváltásra, ha ez a tudás a kezükben van, tette hozzá dr. Wald

Olvass tovább! Napi 5 ezer kalóriát tömött magába, és alig bírt megmozdulni

Kylee Robbins egész gyermekkorában túlsúlyos volt, amiért sokáig gúnyolták az iskolában. A most 28 éves lány tinédzserként előszeretettel fogyasztotta a gyorséttermek ételeit magányosan, a szobájába zárkózva. Mára azonban több mint 40 kilótól sikerült megszabadulnia, és saját edzéseket tart. Ebből a cikkből kiderül, hogyan hozta bomba formába magát.

Napi 5 ezer kalóriát tömött magába, és alig bírt megmozdulni - Így étkezett a 40 kilós fogyáshoz a 28 éves lány

Kylee a pandémia alatt a garázsban alakított ki edzőtermet, hogy tudjon sportolni.

Elolvasom

(A képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük