Enyhíti a feszítő puffadást, elősegíti a nyugodt alvást: a citromfűtea 4 áldásos hatása

A citromfű áldásos hatású gyógynövény, amit nem csak természetes nyugtató tulajdonsága miatt érdemes fogyasztani.

Citromfűtea hatása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A citromfű (Melissa officinalis) közismert nyugtató hatásáról, ám a többi áldásos tulajdonságait már jóval kevesebben ismerik - de nem véletlen, hogy már évszázadok óta használják az alternatív gyógyászatban. A leveleiből kinyert hatóanyagok akár forrázat formájában is bevihetőek, de nyersen, salátához adva is elfogyaszthatod.

A citromfűtea hatásai

Az aromás levelű növény szinte bárhol vígan eléldegél, felismerni nemcsak a mentáéhoz hasonló leveleiről lehet, hanem jellegzetes citromos illatáról is. Ha friss levelekből szeretnél teát készíteni, apríts fel kis darabokra 5-6 levelet, máskülönben két teáskanál szárított citromfüvet tegyél 200 milliliter forró vízbe. A forrázatot lefedve hagyd állni 10-15 percig, ezután már fogyaszthatod is akár napi 1-3 csészével - hidd el, megéri!

GettyImages-90546530
Fotó: Image Professionals GmbH / Getty Images Hungary

Javítja a hangulatot

Egy 2021-es kutatás szerint a citromfű jótékonyan befolyásolja a hangulatot, és javítja az agy teljesítőképességét, ideértve a memóriát és a koncentrációt. Olyan pszichés zavarok esetén is támaszt nyújthat, mint a depresszió vagy a szorongás, és hatékonyan oldja a stresszt.

Segít alvászavar esetén

Ez a gyógynövény mankóként szolgálhat azok számára is, akik nehezen tudnak elaludni. Egy nyolchetes kutatásban megvizsgálták a hatását olyan emberek körében, akik gyakran szenvedtek mellkasi szorító érzéstől, stresszesek voltak, és alvászavarral küzdöttek. Kiderült, hogy az összes tünetet enyhítette, C-vitaminnal, E-vitaminnal, cinkkel kombinálva a leghatásosabb.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Támogatja az emésztőrendszer egészségét

A citromfű más gyógynövényekkel kombinálva segíthet a puffadás és egyéb emésztési zavarok kezelésében. A citromfűolaj magas fokú antibakteriális hatással rendelkezik, ezzel támogatva a bélflóra egyensúlyát - aminek fontosságáról korábban már írtunk -, és olyan káros baktériumokat pusztít el, mint a liszteriózist okozó Listeria monocytogenes és a több betegség hátterében meghúzódó Staphylococcus auerus.

Enyhíti a menstruációs fájdalmat

A dysmenorrhoea néven ismert fájdalmas havivérzés esetén a menstruációs görcsök rendkívül fájdalmasak lehetnek. Egy 2017-ben publikált tanulmány kimutatta, hogy a citromfű fogyasztása csökkentheti a közepes vagy súlyos dysmenorrhoeát is, de erre léteznek más természetes módszerek is, amikről már korábban írtunk. A kutatók megjegyezték, hogy ez a hatás összefüggésbe hozható a gyógynövény görcsoldó hatásával - gátolja a simaizom-összehúzódásokat a GI-traktusban. 

GettyImages-184975706
Fotó: Anchy / Getty Images Hungary

A citromfű fogyasztásának nem ismertek negatív mellékhatásai, ám kockázatos lehet bevinni terhesség, szoptatás idején, gyermekek számára, szedatívum szedése esetén, és pajzsmirigybetegeknek, mivel zavarhatja a pajzsmirigyhormonok működését. Kúraszerű használata előtt javasolt kezelőorvossal konzultálni.

Olvass tovább: 8 hatékony gyógynövény, ami a kávét is kiválthatja

Néhány gyógynövény segíti a koncentrációt, felébreszt, fókuszáltabbá tesz.

8 hatékony gyógynövény, ami a kávét is kiválthatja: elősegítik a szellemi frissességet

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük