Így nem lesz az influenzából tüdőgyulladás - A bakteriális társfertőzések az esetek 30 százalékában megjelennek

A hétköznapi influenza könnyen kórházi kezelést igénylő bakteriális fertőzéssé alakulhat. A védőoltás segíthet a tüdőgyulladásért is felelős pneumococcus-fertőzés kivédésében.

Bakteriális ferzőzések ősszel
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyári hónapokban hajlamosak lehetünk megfeledkezni a légutakat érintő megbetegedésekről, de az ősszel együtt beköszöntött a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság. 

Így minimalizáld az influenza esélyét

A légúti fertőzések időszakában tarts távolságot a tüneteket mutató emberektől. Betegen ne menj közösségbe. Lehetőleg kerüld a zsúfolt helyeket, és ügyelj a higiéniára, mely magában foglalja a rendszeres kézmosást, a felületek fertőtlenítését. Ha pedig krónikus betegséged van, érdemes rendszeres orvosi konzultációra járni. A megelőzésre való odafigyelés mellett azonban lehetőség szerint élvezd ki a hűvösebb hónapok kínálta élvezeteket is. Ha kíváncsi vagy, melyek azok a jelek, amik influenzás szövődményekre utalnak, kattints ide.

GettyImages-1084312966
Fotó: Guido Mieth / Getty Images Hungary

A légutakon keresztül, cseppfertőzéssel terjedő vírusok közül az új típusú koronavírus, az influenzavírus vagy a légúti óriássejtes vírus (RSV) önmagában is veszélyes lehet, és fokozott egészségügyi kockázatot jelenthet a népesség több csoportjára. E vírusok okozta légúti betegségeket gyakran kísérhetik bakteriális társfertőzések, amelyek a betegség lefolyását súlyosabbá tehetik. Az influenzaesetek több mint 35%-ában alakulhatnak ki kórházi kezelést igénylő bakteriális társfertőzések, mint például a pneumococcus baktérium okozta bakteriális tüdőgyulladás

A pneumococcus baktérium számos betegség okozója lehet, főleg az idősek és a csecsemők, kisgyermekek körében. A fertőzés cseppfertőzéssel terjed. A baktériumot az óvodáskorú gyermekek tünetmentesen is hordozhatják az orrgarat nyálkahártyáján. Gyengébb immunrendszer esetén, időseknél vagy krónikus betegeknél, illetve egy influenza- vagy RSV-fertőzés után a baktérium megfertőzheti a tüdőt, ezzel egyes esetekben tüdőgyulladást okozva, vagy bizonyos esetekben a véráramba kerülhet, és ott súlyos betegségeket - agyhártyagyulladást, vérmérgezést és ezek együttes előfordulását - is okozhat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Felnőttek esetében a pneumococcus okozta tüdőgyulladás kialakulásának gyakorisága ötvenéves kortól emelkedhet az immunrendszer öregedése és a krónikus betegségek kialakulása miatt. A megfelelő antibiotikum szedése általában gyógyulást eredményez, azonban súlyosabb esetekben kórházi kezelést igényelhet. Veszélyeztetett korosztályhoz tartozónak számítanak a 65 évnél idősebbek, akiknél a pneumococcus-fertőzés súlyos tüdőgyulladást is okozhat.

A pneumococcus által okozott fertőzések előfordulása, a szövődmények esetleges súlyossága vagy a kórokozó antibiotikumokkal szembeni rezisztenciája miatt bizonyos életkorban és állapotokban fontos lehet a megelőzés, így például a védőoltások alkalmazása, melyek segíthetnek a megelőzésben. A pneumococcus elleni oltás javasolt kétéves kor alatt és ötvenéves kor felett mindenkinek, krónikus betegeknek, akik alapbetegségük miatt fogékonyabbak a súlyos pneumococcus-fertőzésre: többek között tüdő- (COPD, asztma), szív-, vese-, máj- és cukorbetegeknek, immunsérülteknek, dohányosoknak, valamint léphiányosoknak.

GettyImages-1413269459
Fotó: Jackyenjoyphotography / Getty Images Hungary

Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni. Az oltások pedig nemcsak a betegségek kialakulását segíthetnek megelőzni, hanem felvételükkel a körülöttünk élőkért is, ezzel saját egészségünkön túl szeretteink, ismerőseink jóllétéért is tehetünk. Védőoltás felvételével csökkenthetjük a fertőzés terjedésének kockázatát a családtagok, iskolatársak vagy kollégák, barátok, szomszédok és a közösség más tagjai körében is.

Ezek a jelek utalnak az influenza súlyos szövődményeire - Olvass tovább!

Az influenza főleg az idősebbek, a kisgyermekek és a krónikus betegségekkel élők körében súlyos szövődményekhez vezethet.

Ezek a jelek utalnak az influenza súlyos szövődményeire: muszáj velük sürgősen orvoshoz fordulni

Az influenza főleg az idősebbek, a kisgyermekek és a krónikus betegségekkel élők körében súlyos szövődményekhez vezethet.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük