Milliók akarnak így fogyni a TikTokon, te inkább ne tedd: a módszernek semmi értelme

Ez a szakértők véleménye a köldökolajozásról.

TikTok fogyókúra a köldök olajozás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Több mint 11,5 millió követője lett egy fogyókúrás módszernek a TikTok videómegosztó platformon. A hívői azt állítják, a súlyvesztésen túl a miómákat, cisztákat és sérveket is lehet vele kezelni. De vajon valóban hatásos a betegségek ellen, vagy csak placebo az egész? Ennek jártunk most utána!

Milliók akarnak így fogyni

A köldökolajozás lényege, hogy néhány csepp olajat - ami lehet gyömbér-, dió- vagy borsmenta is - körkörös mozdulatokkal belemasszíroznak a köldök tájékába. A gyakorlat nem újdonság, valójában ayurvédikus módszereken alapul, vagyis egy Indiából származó népi gyógyászat alapján. Ám ahogy nő a népszerűsége a közösségi oldalakon, úgy szaporodnak a megkérdőjelezhető egészségügyi állítások vele kapcsolatban. 

GettyImages-478934189
Fotó: Studio Grand Web / Getty Images Hungary

A felhasználók közül sokan úgy vélik, az olajozás a sérvektől és cisztáktól kezdve a miómákon át az endometriózisig mindent gyógyít, sőt, enyhíti a stresszt és segíti a fogyást. A szakértők ezzel ellentétben azt hangsúlyozzák, hogy még nincs tudományos bizonyíték, amely alátámasztaná az állításokat. Az egyik szlogen szerint - amivel az influenszerek saját termékeiket reklámozzák - a módszer hatásossága abban rejlik, hogy a köldöknél több mint 70 ezer, az egész testre kiterjedő ér található. Dr. Gabrielle McCauley szerint azonban ez egyszerűen hazugság.

A köldök egy heg a testen, a méhlepényhez való kapcsolódásból származó gyógyult maradvány. Utoljára az anyaméhben látott el fontos szerepet, amikor ezen keresztül táplálta az anya a gyermekét. Összesen egy vénából és két artériából áll, ami nem felel meg a módszert követő emberek állításainak. Emellett semmi sem utal arra, hogy bármilyen pozitív hatással lenne a terület olajozása a test más részeire. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Valóban segít a súlyvesztésben?

A módszert sokan fogyókúrázáshoz használják, dr. McCauley szerint azonban az, aki a köldök olajozástól várja, hogy veszítsen a súlyából, az a csodára vár. A masszírozás hatásosságára ugyanis semmilyen bizonyíték nincs. A fogyás az energiabevitelről és -leadásról szól, emellett a kalóriák minősége is sokat számít. A kalóriadeficit és a fogyás közötti kapcsolatot pedig már számos tanulmány igazolta. Például a Journal of Obesity and Metabolic Syndrome című folyóiratban 2020-ban megjelent tanulmány a kalóriadeficitet jelölte meg a fogyás legfontosabb tényezőjeként. A kalóriadeficitről bővebben itt olvashatsz.

A tartós és egészséges súlyvesztésben számos dolog játszik döntő szerepet. Fontos a változatos és egészséges étrend, a feldolgozott élelmiszerek kiiktatása az étkezésből és a rendszeres sport. Egy új diéta vagy fogyókúrás módszer elkezdése előtt pedig mindenképp konzultálj az orvosoddal. Minden test más és más, és te tudod a legjobban, mire van szüksége a szervezetednek. 

Olvass tovább! Tarol a medvediéta 50 felett - Hihetetlen eredményeket ígér az erdei állat étrendje

Valóban hatékony súlycsökkentő módszer az erdei állat evési szokásait követni? Ennek jártunk utána!

Tarol a medvediéta 50 felett - Hihetetlen eredményeket ígér az erdei állat étrendje

Több mint tízezer ember követi Amanda Rose evési tanácsait.

Elolvasom

(A képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük