A zsírmáj 7 meglepő tünete a bőrön és a szemeken: sokan nem veszik komolyan az intő jeleit

A zsírmáj bőrtünetekkel is megmutatkozhat, ezeket a jeleket nem szabad félvállról venni.

Zsírmáj tünetei a bőrön
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bármennyire meglepő, a máj zsírosodása bőrtüneteket is okozhat, vagy akár a szemen is megmutatkozhatnak a jelei. Korai stádiumában legtöbbször tünetmentes, de az idő múlásával az alkoholos vagy épp nem alkoholos zsírmáj komoly, gyulladásokkal járó szövődménye is kialakulhat, ami nem más mint a steatohepatitis (NASH), így gyanú esetén érdemes idejekorán kivizsgáltatni a problémát. 

Zsírmáj tünetei a bőrön

Az elváltozások hátterét mindenképpen javasolt felderíteni, mert az egészen ártatlan okoktól kezdve a súlyos betegségekig számos dolog állhat a hátterükben. Egy hasonló, bőrtünetekkel járó betegségről itt olvashatsz tovább.

Az arcszín megváltozása, ödémásodása, a bőrviszketés mind-mind utalhat májproblémára. A zsírmáj akkor jelentkezik, amikor túl sok zsír halmozódik fel a kiválasztószervben, a túlzó alkoholfogyasztás, a mozgásszegény életmód, a magas zsír- és cukortartalmú ételek gyakori fogyasztása eredményezheti. A zsírmáj jellegzetes tüneteiről korábbi cikkünkben olvashatsz, amik mellett a bőr is jelezheti ezt a betegséget. 

Olvass tovább: bőrtünetek, amiket bőrrák vagy pikkelysömör is okozhat

Pikkelyes folt, megvastagodott bőr, vérzés - a pikkelysömör és a bőrrák egyes tünetei hasonlóak lehetnek, ami akár ijesztőnek is tűnhet.

Bőrtünetek, amiket bőrrák vagy pikkelysömör is okozhat: a foltok helye is sokat elárul

Pikkelyes folt, megvastagodott bőr, vérzés - a pikkelysömör és a bőrrák egyes tünetei hasonlóak lehetnek, ami akár ijesztőnek is tűnhet.

Elolvasom

(Cikken belüli képek forrása: DermNetNZ.org CC BY NC ND 3.0, Masryyy / Wikimedia CC BY-SA 4.0 DEED, Getty Images Hungary, borító- és ajánlóképek forrása: Getty Images Hungary.)

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük