Nagyon kellemes, elűzi a szezonális depressziót és a fáradtságot - Már heti egy alkalom csodát tehet

A rendszeres masszázs pozitív élettani következményekkel is járhat, többek között az őszi fáradtságot is elűzheti.

Őszi fáradtságra masszázs
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ősszel a nappalok rövidülésével és az időjárás hidegre fordulásával gyakran levertnek, fásultnak, fáradtnak érezhetjük magunkat, és a szezonális depresszió is megkörnyékezhet. 

Mindezek ellen hatásos lehet egy masszázs - állítja a soproni Fagus Hotel masszőrje, aki rövid összefoglalójában hasznos tudnivalókkal és tanácsokkal segít közérzetünk javításához.

Ezért vagy fáradt és nyomott ősszel

A hűvösebb, csapadékosabb, rövidebb nappalok hatására mind az őszi fáradtság, mind a szezonális depresszió tünetei jelentkezhetnek. Az ősz előrehaladtával változik hormontermelésünk, a melatonin szintje megemelkedik, ami álmosságot, fáradtságot idéz elő, miközben tele vagyunk munkával, feladatokkal. A szakértők szerint a szezonális depresszió kialakulása is elsősorban a szervezet kémiai egyensúlyának megbillenéséhez köthető. Tünetei többek között az ingerlékenység, az aluszékonyság, a nehezebb koncentráció vagy az alacsony energiaszint.

GettyImages-163844925
Fotó: Tara Moore / Getty Images Hungary

A tünetek jelentkezésekor mindenképpen érdemes szakemberhez - pszichiáterhez, pszichológushoz - fordulni, azonban szakember segítsége mellett kiegészítő kezelésként érdemes szakképzett masszőr segítségét is kérni - javasolja Krammerhofer Csaba, a Fagus masszőrje. A masszázs ugyanis többféleképpen is hatással van testünkre és közérzetünkre, és számos típusa ismert, amelyek mindegyike segíthet javítani fizikai kondíciónkat és lelki egyensúlyunkat.

Így hat a testedre a rendszeres masszázs

Több elmélet is létezik azzal kapcsolatban, hogy az évezredek óta ismert és alkalmazott masszázs miért van jótékony hatással testre és lélekre. Abban mindegyik egyetért, hogy stimulál: egyes kutatások szerint az örömreceptorokat, mások szerint a bolygóideget, és olyan megfigyelések is vannak, amelyek szerint a dopamin és szerotonin termelődését serkenti. Alapvetően a test lágyszöveteinek gyúrásáról, dörzsöléséről, kézzel történő kezeléséről beszélünk - emlékeztet rá a szakértő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A modern kor emberének ülőmunkából, technikai eszközök használatából kifolyólag egyre rosszabb a testtartása, ami számos egészségügyi problémát idézhet elő. Már megelőzésként is sokat segíthet a testtartást is javító masszázs, hiszen a rendszeres kezeléssel csökkenthető a nyakra, vállakra nehezedő pluszteher, a belső szöveti feszültségek, és így enyhíthetők a rossz tartás miatt kialakuló panaszok, mint a nyak- vagy a hátfájás.

A masszázs általában ellazítja az izmokat, fokozza a bőr, az izmok vérkeringését, a szövetek sejtanyagcseréjét, és a magas vérnyomás csökkenéséhez is hozzájárulhat. A rendszeres testmozgást végzőknek, sportolóknak azért is ajánlott, mert segít megelőzni a sérüléseket, csökkenti az izomgörcsöket, elősegíti a tejsav kiürülését az izmokból, így enyhíti az izomlázat.

GettyImages-1482899565
Fotó: courtneyk / Getty Images Hungary

A léleknek is gyógyír

A masszázs a mentális állapotunkat is támogatja. Mivel fokozza a boldogsághormonok termelődését, oldja a stresszt, enyhítheti a szorongást, és kedélyjavító hatású. Az érintés által is jótékony hatással van ránk, hiszen ugyanúgy, ahogy például az ölelés és a simogatás, endorfint szabadít fel szervezetünkben. Emellett stimulálja az oxitocin termelődését is, amely a szakirodalom szerint egyrészt szintén segít a stresszhormon lebontásában, másrészt a bizalom növelésével párhuzamosan csökkenti a félelemérzetet, és javítja az egymás közötti kommunikációt. Így tehát összességében a társas kapcsolatokat is erősíti, amely a szomorkás őszi időben ugyancsak fontos kedélyjavító lehet.

A Fagus szakértője szerint jó hír a rossz alvóknak, hogy a testet lazító masszázzsal vagy láb- és talpmasszázzsal elő tudjuk segíteni a jobb és pihentetőbb alvást, ami elengedhetetlen a jó közérzethez és a lelki egyensúlyhoz.

Hagyományostól az egzotikusig

Ma már számos masszázsfajta közül választhatunk, a legismertebb svédmasszázstól az egzotikusabb keleti masszázsokig. Krammerhofer Csaba szerint többnek a svédmasszázs az alapja, ami különböző fogások kombinálásával elsősorban simító, dörzsölő és gyúró mozdulatokra épül. Fontos megjegyezni, hogy a frissítő, relaxáló hatás ellenére a heti kettőnél több alkalom fáradtságot, izomlázat okozhat. Szintén a svédmasszázsra épül a gyógymasszázs, amellyel gyógyfürdőkben vagy az elsősorban termálvízzel rendelkező, és ezért gyógykezelést is kínáló wellnesshotelekben találkozhatunk, és amely mindig egy fizioterápiás kezelés része.

GettyImages-1296130423
Fotó: David Fuentes Prieto / Getty Images Hungary

Az aromaterápiás masszázs alapja szintén a svédmasszázs, a testet ennek során vivőolajjal, például lenmagolajjal és illóolajjal, így akár levendulaolaj keverékével masszírozzák át. Az illóolajok fokozzák a masszázs stressz- és szorongáscsökkentő hatását. A wellnesshotelek gyakran kínálnak lávaköves masszázst, amelynek során felmelegített, vulkanikus eredetű sima köveket helyeznek a test energiaközpontjaira. Ez az eljárás lazító, stresszoldó hatással bír, így ugyancsak segíthet elűzni az őszi rossz hangulatot.

Egzotikus japán masszázstechnika a shiatsu, amely a svédmasszázsnál bevett fogások helyett nyomást alkalmaz a testrészekre a testet behálózó energiapályákon, és mivel olaj sem szükséges, így akár puha ruhában is lehetünk kezelés közben. A masszázsfajták és -technikák felsorolását természetesen tovább lehetne folytatni, mindenki találhat ízlésének és szükségleteinek megfelelőt, ami kényeztet, és javítja a kedélyállapotot.

Otthon is végezhető gyakorlatok, ha nem jutunk el masszőrhöz

Habár testileg-lelkileg szinte mindenkire ráférne a rendszeres masszázs, sokan egyáltalán nem, vagy csak ritkán jutnak el masszőrhöz. A szakképzett segítségnyújtást semmi nem pótolhatja, de részben megoldást jelenthetnek az otthon is alkalmazható praktikák. Ideális esetben párok és családtagok egymást is át tudják masszírozni, ilyenkor azonban fontos szem előtt tartani, hogy aki nem képzett masszőr, kizárólag a legáltalánosabb fogásokat alkalmazza.

GettyImages-1329829759
Fotó: Vladdeep / Getty Images Hungary

Kerüld az erőteljes mozdulatokat, a túlzott intenzitást, ne nyúlj a gerinc menti területekhez, és mindenképp használj olajat vagy krémet - hívja fel a figyelmet a Fagus masszőrje. Ha egyedül vagy, jól jöhet egy masszázshenger, amely többféle keménységben és formában létezik.

Amennyiben nincs sérülés vagy gyulladás, helyezzük a kiválasztott testrészt, illetve izomcsoportot a padlón lévő hengerre, majd többször ismételve görgessük magunk alatt a hengert oda-vissza. A hátizmokat falnak szorított masszázslabdával tudjuk finoman átmasszírozni, törzsünket le-fel mozgatva. Kezünket vagy lábunkat saját magunknak is át tudjuk masszírozni, illetve a nyakat, a vállakat és a hát egy részét is simogató, dörzsölő és körkörös mozdulatokkal. Ha egy igazán tuti reggeli arcmasszázsra is kíváncsi vagy, kattints erre a cikkre

Kávépótló alternatívák őszi fáradtság ellen - Olvass tovább!

Sokaknak szinte elképzelhetetlen a reggel egy csésze eszpresszó vagy cappuccino nélkül. Ám mint oly sok mindenre, a kávéra is igaz, hogy nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását.

5 egészséges kávépótló alternatíva az őszi fáradtság ellen - Szabályozzák a vércukorszintet és fokozzák a vérkeringést

Ha nem tudsz lemondani a reggeli koffeinlöketről, ezek az italok megteszik majd a dolgukat.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük