Állami egészségügy: jövőre érkezhet az online időpontfoglalás

2023. nov 30. 9:34
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Takács Péter szerint az időpontfoglalás a szakellátásban még az ügyeleti rendszer bevezetésénél is "nagyobb dobás lesz" / Fotó: MTI/Kovács Tamás

Takács Péter szerint az időpontfoglalás a szakellátásban még az ügyeleti rendszer bevezetésénél is „nagyobb dobás lesz” / Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az egészségügy minden területén megjelenik és nagy szerepet kap a digitalizáció, a szakmai fejlesztések mögé pedig informatikai támogatást kell adni – mondta a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára egy budapesti szakmai konferencián szerdán.

Takács Péter szerint többek között akkor lesz működőképes az ellátórendszer, ha megfelelő szinten állnak rendelkezésre azok az adatok, amelyek a döntések előkészítéséhez kellenek – írta az MTI.

Az adatvezérelt döntésmechanizmust az ellátás minden szintjére szeretné kiterjeszteni a kormányzat – jelentette ki az államtitkár a Digital Health Summit tanácskozáson.

Takács Péter a kiemelt kormányzati egészségügyi digitális célkitűzések közé sorolta a telemedicina és a nemzeti prevenciós rendszer informatikai továbbfejlesztését, az egységes kórházi medikai rendszer kialakítását, a központi várólista-előjegyzés digitális támogatását és a mesterséges intelligencia napi gyakorlatba ültetése.

Az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térről (EESZT) azt mondta, a rendszer „kezdi kinőni a kezdeti gyermekbetegségeket”. A felhő fejlesztési irányai között jelölte meg a strukturáltság növelését, a telemedicina-ellátás támogatását, az okoseszközadatok rögzítését. Ide sorolta továbbá az időpontfoglalás, az e-beutaló és a lakossági funkció bővítését.

Utóbbi kapcsán Takács Péter elmondta, az EgészségAblak mobil applikációt folyamatosan fejlesztik, az abban már elérhető e-recept pedig az államtitkár szerint sikertörténet.

Szeretnék elérni, hogy jövőre a digitális időpontfoglalás és az időpont-módosítás lehetővé váljon a lakosság számára is – tette hozzá.

Takács Péter úgy fogalmazott, az e-beutaló és időpontfoglalás a szakellátásban még az ügyeleti rendszer bevezetésénél is „nagyobb dobás lesz”. A rendszer üzemeltetését elkezdték, és egyre több szakrendelő és kórházi rendelőintézet kapcsolódik be. Oda szeretnének eljutni, hogy a kétszáz óránál nagyobb kapacitással működő ellátónál kötelező legyen az időpontfoglaló rendszert használni – ismertette.

A rendszertől a transzparens és hatékony járóbeteg-ellátást várnak – tette hozzá.

Összességében az adatvezérelt egészségügyi ellátáshoz kell eljutni, ami hiteles adatokon nyugszik. „Amennyiben az ipari szereplők elfogadják a játékszabályokat, a kormányzat partner lesz a fejlesztésekben” – hangoztatta Takács Péter.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

Egészségügy

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
online időpontfoglalás egészségügy