szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Hazám-díjas művész a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja volt.

78 éves korában meghalt Szüts Miklós festőművész, osztotta meg a hírt a Revizor kritikai portál. Halálának körülményeiről nem írnak a posztban, de az kiderül belőle, hogy a művész már beteg volt egy ideje. Egy vele készült interjúból is idéznek:

„Az a furcsa, kicsit melankolikus világ, amiben élek, amiben a képeim élnek, nem nagyon változott az elmúlt harminc évben. Az utazás, főleg az én generációmnak, a szabadság szinonimája. Az utazás boldogsága ennél sokkal bonyolultabb, például a látvány, a fotózás öröme is beletartozik. Az utazás számomra biztos boldogságforrás, de ma már fogy az erőm és a kíváncsiságom.”

A Magyar Narancs cikke szerint Szüts Miklós 1945. július 29-én született Budapesten. Anyai ágon dédapja Degré Alajos író, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik vezetője, és Lechner Lajos építésznek is dédunokája volt. A középiskolát a Szentendrei Ferences Gimnáziumban végezte. 1971-ben diplomázott a budapesti Képzőművészeti Főiskolán, ezt követően a festés mellett önálló tervező grafikusként dolgozott.

1972-ben volt az első kiállítása. A nyolcvanas években a József Attila Gimnáziumban rajzot és művészettörténetet tanított, 1997–98 között a Színház- és Filmművészeti Egyetemen oktatott. 1991-ben az AD Grafikai Stúdió létrehozója, kreatív igazgatója, társtulajdonosa lett. 2001–2002 között Párizsban három hónapot töltött ösztöndíjjal, később is rendszeresen visszajárt oda dolgozni. Művei – sok jelentős magángyűjtemény mellett – számos közgyűjteményben is megtalálhatók. Munkái az utóbbi 30 évben szerepeltek minden nagyobb országos tárlaton, bel- és külföldön 52 önálló kiállítása volt, többek között Bergenben, Stockholmban, Párizsban, Rómában, Bukarestben, Varsóban, Bécsben.

A bűnös címmel közös kötetet jegyzett Esterházy Péterrel, memoárja négy éve jelent meg A Földön élni ünnepély címmel a Magvető Kiadónál.

Szüts Miklós megkapta a Hazám-díjat, és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának is tagja volt. Felesége, Vojnich Erzsébet festőművész és négy gyermeke gyászolják.

A HVG 2021-ben készített vele portréinterjút, amely itt olvasható:

Szüts Miklós festőművész: Mindenféle nyomorúságom ellenére szeretek élni

“Nagyon jó élni. Ha majd már nem tudok dolgozni, akkor kérdezzen meg újra!” – feleli Szüts Miklós festőművész arra a kérdésre, hogy miből táplálkozik optimizmusa, amit A Földön élni ünnepély című könyve is sugall. Szégyelli bevallani, de még a járvány miatti elszigeteltséget is jól viseli. HVG portré.