Indul a pályázat: több száz cigányzenészt támogat a Muzsikáló Magyarország 2024

2024.04.30. 19:29
Négy hónapon keresztül mintegy 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással segíti közel ötszáz cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását a kormány, növelve a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is. A Muzsikáló Magyarország 2024 program célja a kávéházi cigányzene hagyományainak megőrzése és népszerűsítése. A zenekarvezetők április 29-étől jelentkezhetnek a támogatásra.

A magyar kávéházi és hagyományos éttermi cigányzene olyan unikális, vendégélményt növelő turisztikai eszköz, amelynek megőrzése és támogatása kiemelt jelentőséggel bír a hazai turizmus számára – írja sajtóközleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), amely ezt felismerve javasolta a Magyar Kormány számára a 2018-ban elindított Muzsikáló Magyarország program folytatását.

Mint ahogyan arról az Index is beszámolt, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség elnöke április 23-án, kedden közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség és a szolgáltatók javaslata alapján a Magyar Kormány újabb, 15 milliárd forintos keretösszegű, a turizmus fejlesztését és versenyképességének erősítését célzó ágazati támogatási program indításáról határozott.

„A vissza nem térítendő támogatással a kormány lényegében átvállalja az éttermi élőzene árát. Bízunk abban, hogy számos vendéglátó üzlet él a Muzsikáló Magyarország 2024 kínálta lehetőséggel, hiszen egy zenekar játéka nemcsak az utcáról képes becsalogatni a vendégeket, de olyan élményt is nyújt, amelyet a vendégek örömmel osztanak meg rokonaikkal, barátaikkal. Az élő cigányzene így sikeresen növeli a vendéglátó üzletek vonzerejét. A programmal így egyaránt nyernek a muzsikusok, a résztvevő vendéglátóhelyek, a vendégek, és a hazai turizmus” – emelte ki Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség elnöke.

A 4-6 fős, vonósokból, klarinétosból, cimbalmosból álló cigányzenekarok vezetői és – a vezető útján – a zenekarok tagjai április 29-től május 27-ig jelentkezhetnek a pályázati felhívásra.

„A folyamat egyszerű és minimális adminisztrációval teljesíthető. A felmerülő kérdések esetén telefonos és e-mailes ügyfélszolgálat is segíti a zenészeket” – fogalmazott közleményében az MTÜ, amely felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes mielőbb elindítani a jelentkezést, mert a keretösszeg kimerülése esetén a pályázatok elbírálását várhatóan felfüggesztik.

Közel 500 cigányzenész négyhavi, vendéglátóhelyen történő zenélését teszi lehetővé az idei összesen 1 milliárd forint értékű Muzsikáló Magyarország 2024 program. A támogatott zenekarok hetente 4 napON, naponta 3 órán keresztül játszanak ez idő alatt a program során általuk választott vendéglátó üzletekben.

A Muzsikáló Magyarország 2024 keretében hagyományteremtő szándékkal Dankó Pista Emléknapot is szervez az MTÜ, amelynek keretében a fővárosba érkező turisták által leglátogatottabb területeken, vendéglátó üzletekben és azok teraszain játszanak majd a támogatást elnyert zenekarok.

A programmal kapcsolatban további információk és a részletes pályázati kiírás elérhető a kisfaludyprogram.hu online oldalon.